Fiska abborre – Välj rätt fiskedrag

fiskare med en fisk i handen

Abborren är en favorit

Alla som fiskat har troligen fiskat efter abborre någon gång. Vanligt metfiske med mask är vad vi alla oftast börjat med när vi var unga och detta är fortfarande en favoritmetod för många fiskare. Abborre är en kul sportfisk så för att lära oss mer om fiske efter denna lilla krigarfisk så är dagens tema spinnfiske efter abborre.

Först lite fakta om Abborren

Abborren är en fisk som kan variera ganska mycket i sitt utseende. Fisken kan skifta färg och form beroende platsen den lever i, exempelvis kan den vara högryggad eller ha en slank strömlinjeformad kropp. Beroende på omgivande vattenförhållanden samt den föda abborren äter kan fiskens färg påverkas till viss del. Ett vanligt exempel är att om fisken äter kräftor kan abborrens fenor få en rödaktig färg. En abborres föda varierar efter dess ålder. Normalt sett äter abborren följande under sin levnadstid: plankton, insektslarver, små fiskar, kräftor, fiskrom, mask & larver. Abborren har en gröngul färg med lodräta mörka band på sidan som tydligt visar att det är en abborre. Såhär ser en abborre ut:

 

Spinnfiske med haspel eller multirulle

Fiske efter abborre kräver inte några särskilda prylar för att komma igång utan den går utmärkt att fiska med de flesta fiskespön upp till 20-40 gram. Om du däremot känner för att inrikta dig lite mer på abborrfiske så skaffar du ett bra fiskespö. En ganska universell haspelutrustning vore ett 7 fots spö som är lite styvt och helst med topp- eller medelaktion tillsammans med en mellanstor haspelrulle. Kombinera detta med en tunn flätlina alternativt 0,20-0,30 nylonlina så är du redo för abborrfiske. Om du vill få lite mer känsla i abborrfisket eller vill satsa på texas- eller carolinarigg så är en multirulle med tillhörande 7 fots spö på ca 15-40 gram med medel- eller toppaktion ett bra val. Dom allra bästa tipsen för just ditt egna fiske får du genom att besöka din lokala fiskebutik där du kan berätta lite mer om dig själv & ditt fiske.

Fiskedrag till abborre

Jiggar, spinnare, crankbaits, ytbeten, texasrigg, dropshot, carolinarigg och så vidare… Abborren kan fiskas med många metoder eller beten. Oavsett metod så verkar det som att storleksprincipen ”stort bete fångar stor gädda” även gäller för abborre. Ganska logiskt egentligen, eller hur? En stor munsbit är bättre än en liten så om du är ute efter riktigt stor abborre kan en större profil vara något du bör prova. Nedanför kommer tips på drag du kan prova:

Små wobblers

Små wobblers verkar alltid vara eftertraktat av abborren. De levererar alltid! Testa fiska med såna här små wobblers på mellan 2-6 cm. De finns drag med en smal profil, tjock profil, lång sked, kort sked, ledade drag och så vidare. Dessa fungerar allt som oftast riktigt bra på abborre tack vare dess lagom storlek & gång i vattnet.

fiskedrag

Stora wobblers

Om du är på jakt efter stor abborre kan ett jerkbete eller större beten överlag vara ett bra sätt att lura abborren. Testa gärna wobblers & jerkbeten mellan 6-15 cm som du fiskar hem ryckvis med vevstopp emellanåt.

spro ikiru jerk

Kräftimitationer

Många av de abborrar som lever i svenska sjöar äter kräftor så ett fiskedrag med naturliga imitationer av fiskens föda kan givetvis vara värt ett försök. Testa fiske med kräftimitationer, gärna med en texas- eller carolinarigg.

Jiggar

Det finns massor utav bra jiggar till abborrfiske. Normalt sett fungerar olika typer av jiggar mellan 4-8 cm väldigt bra. Ett bra val  för vanligt spinnfiske vore en shadjigg med en tail som har en ettrig gång eller jigg med räfflad kropp, exempelvis en grubster från Lunker City. Vill du satsa på de riktigt storra fiskarna så kan du testa jiggar mellan 10-15 cm.

jigg till abborrefiske

Specialbeten

Om du är på jakt efter lite extra speciellt fiske kan du alltid testa olika imitationer som finns. Exempelvis ytgående grodor eller varför inte en sånhär Bumble Bug på 3,7 cm?

fiskedrag

 

Vill du få mer fiskefakta

Skriv ner din e-post så skickar vi en notis när det kommer något nytt & kul att läsa om.

Du kanske vill skaffa egna grymma fiskedrag? joina andra fiskare & Skaffa en prenumerationsbox!

299,00 kr inkl. moms / månad
1047,00 kr4188,00 kr inkl. moms
1047,00 kr4188,00 kr inkl. moms
349,00 kr inkl. moms / månad
349,00 kr inkl. moms / månad
349,00 kr inkl. moms / månad
299,00 kr inkl. moms / månad
249,00 kr inkl. moms / månad