Dags för bottenmete? – En guide till lyckat regnbågsfiske

bottenmete

Bottenmete är en populär fiskemetod för många. Det är avslappnande och man får ofta med sig en fin matfisk hem. Detta fiske bedrivs mestadels i put and take sjöar. Vill du veta mer? Pontus från TeamTrassel berättar om hans knep & metoder.

Skaffa en Put & Take Sportfiskelåda!

Köp en prenumerationslåda till ditt P&T-fiske så du alltid har något kul att se fram emot!

299,00 kr inkl. moms / månad

Vad är bottenmete & hur gör man?

Bottenmete är precis vad det låter som, man metar från botten. Istället för att använda ett flöte på vattenytan så använder man sig av ett sänke på botten. Precis som allt annat inom fiske så finns det flera olika metoder att använda sig av för att rigga sitt spö. Den metoden jag använder mig av kanske inte nödvändigtvis är den bästa eller mest effektiva, men det är den jag är van vid och den har fungerat bra än så länge. Till att börja med så sätter jag ett beteslås i änden på min fiskelina och fäster denna i ett päronsänke, oftast 16g tungt. Genom att göra detta kan jag snabbt byta till en spinnare eller någon annan fiskeform om jag skulle vilja. Därefter använder jag en fluorocarbonlina på 0.3-0.4 mm och gör en tafs i önskad längd, som oftast blir mellan 30-100cm beroende på djupet i sjön. I ena änden av tafsen fäster jag en krok och i den andra änden knyter jag fast päronsänket.

håller i en fisk

Vilken krok ska man ha till bottenmete?

Det tåls att tänka på val av krok vid bottenmete. Den viktigaste frågan till är om du ska använda en trekrok eller en enkelkrok. Med en enkelkrok kommer det vara lättare att ta ur kroken ur fisken och den är även snällare mot fisken, dock kommer det vara svårare att kroka fisken i mothugget. Om du fiskar efter Catch and Release så är enkelkrok att föredra. Om du fiskar för att få en fin matfisk på middagsbordet så är en trekrok att rekommendera. Med en trekrok kan du kan lättare kroka på fisken. Mitt krokval blir oftast en sådan där trekrok i storlek 12 som som håller kvar degen, betet sitter fast bättre och man förlorar den mindre sällan vid utkast. Det finns även enkelkrok med deghållare.

krok till bottenmete

Vilket bete använder man vid bottenmete?

Nu när du riggat färdigt ditt spö är det dags att fundera på vad du ska ha för bete. För mig står det mellan om jag ska köra med powerbait eller gammal hederlig mask. Det går även att köra med räkor, majs eller bröd. Powerbait är ett tillverkat bete som kommer i flera olika former, färger och lukter. Mina två favoriter är gul med ”ostsmak” samt grön vitlök. Regnbågsfärgad vitlök har jag hört ska vara ett helt underbart bete men oturligt nog är den alltid slut när jag besöker min lokala fiskebutik, vilket kanske kan tyda på att den är effektiv.

bete till bottenmete

Hur fiskar man vid bottenmete?

När du riggat färdigt ditt spö och valt bete så är du redo för att kasta ut. När sänket nått botten placerar du ditt spö i en spöhållare som finns att köpa billigt i en fiskebutik. Om du hittar en pinne som har en klyka går det även bra att använda den eller något annat lämpligt. För att slippa sitta och kolla på spötoppen hela dagen så kan du även inhandla en bjällra så hör du när du får napp. Glöm inte att ta av bjällran när du ska kasta ut, annars följer den med ut i vattnet. Det är något som man lär sig efter att den tredje bjällran ligger på sjöns botten. När ditt haspelspö är placerat i spöhållaren, eller pinnen, är det bara att spänna linan och lätta på bromsen. Har du bromsen på kan oturen vara med dig och fisken drar med sig ditt spö ut i sjön. När du lättat på bromsen kan du sätta dig ner och avnjuta en god kopp kaffe och lite frukost eller fika i väntan på att bjällran ska låta. Under tiden du väntar kan du vara uppmärksam på om du ser fiskar vaka. Fisken simmar oftast i ungefär samma cirklar i sjön, så om du ser att de vakar återkommande vid en punkt, så kommer det med största sannolikhet ett vak vid en samhörande punkt inom kort tid. Då kan det vara läge att kasta ut omkring det området. Passa på att njuta av fisket & umgås med dina fiskevänner.

bottenmete vid sjön

Bottenmete med familj & vänner

Tjusningen med bottenmete är att det är ett lugnt sätt att fiska. Det kan passa bra om man är ett gäng kompisar eller en familj som är ute på en dagsutflykt och man vill sitta och umgås i lugn och ro. För att sätta prägel på dagen så brukar jag ta med en fiskrök, då kan jag röka fisken på plats som sällskapet kan njuta av i väntan på mer fisk eller för att avsluta utflykten. När vi i Team Trassel åker ut och ska bottenmeta så brukar vi åka iväg tidigt på morgonen då fisken har en tendens att nappa mer på morgonen än mitt på ljusa dagen, napp händer dock oavsett tidpunkt. Vi riggar upp våra spön och kastar i för att sedan avnjuta av en lugn och skön frukost vid soluppgången.

grillar korv

299,00 kr inkl. moms / månad
349,00 kr inkl. moms / månad
349,00 kr inkl. moms / månad