Hantera fisken rätt – Tips

fånga gäddor med håv

Hur man ska hantera fiskar har länge varit en debatt som varit aktuellt på både sociala medier och hos sportfiskare världen över. Detta är särskilt viktigt för ”Catch & Release”. Läs inlägget för att lära dig mer om detta.

Catch & Release

Du vet det som alltid skrivs om på Facebook som ständigt är en återkommande fråga hos fiskare? Människor skriver massa saker, ibland negativa, till andra fiskare som helt enkelt kanske är osäkra på hur man ska göra eller vilka traditioner som finns inom fisket. Alla har varit ny på fiske någon gång så det är inte konstigt ifall någon inte vet hur man kan hantera fiskar för att minimera eventuella skador på dom. Ifall du vill lära dig lite mer om hur andra fiskare tänker så förklaras det kortfattat här.

”Catch and release” (C&R) är en amerikansk term som beskriver en situation där fiskare återutsätter fisk genom att med olika metoder skada fisken så lite som möjligt. Ambitionen med att återutsätta fisk är att bevara det fiskbestånd som finns i vattnet. Detta hållbarhetstänk växte fram tidigt när fiskare och andra fiskevårdsspecialister konstaterade att det kan vara ett sätt att bibehålla fiskbestånden. Här har du exempel på när Catch & Release kan vara bra att tillämpa:

  • När en fisk har en längd som understiger minimimått på den fisk som fiskats upp.
  • När man nått maxgränsen för antal fiskar som fångats.
  • När man fångar en fiskart som är fredad.
  • När man inte kan förvara fisken för matbruk.
  • När man vill bevara fiskbestånd & fiska hållbart.

 

En fiskares tankar

Fredrik Angsmo är en fiskare som varit aktiv länge inom fisket. När han inte är ute och fiskar gör han ibland fiskevideos på Youtube eller ofta andra fiskerelaterade saker. Detta tycker Fredrik själv om varför C&R är viktigt för honom.

”Det är för att vi alla ska få njuta och ha glädje av vårt svenska fiske och framför allt för att vi ska slippa berätta för våra barn att det var bättre förr och att man kunde fiska olika sorters fisk som inte de kommer kunna fiska.”

Fredriks tips för att hantera fisk

Avkrokningsmatta

använder avkrokningsmatta för catch and release

En avkrokningsmatta är till för att fisken inte ska skada sitt slemskikt eller slå i hårda objekt så att fisken får skador. Detta innebär att det inte är särskilt bra att lägga en gädda på båtgolvet där den får slå runt hur den vill. Det är bättre att använda utrusning som hjälper till att skydda fisken man fiskar efter. Nuförtiden finns dessa mattor att köpa lite varstans men ifall du inte köper en matta kan exempelvis ett liggunderlag vara lika bra att använda. Avkrokningsmattor rekommenderas främst för sin smidighet och enkelhet att packa ner bland fiskegrejjerna. 

Vågsäck

En vågsäck finns till för att skydda fiskars gälbågar. En fisk är inte konstruerad för att hänga all dess sammanlagda vikt i gälbågarna vilket innebär att fisken kan ta skada ifall den vägs med hängkrok i gälbågarna. Med en vågsäck sliter man heller inte på fiskens slemhinna som ett hårt och strävt båtgolv kan göra. Det är ett väldigt skonsamt sätt att hantera fisk på under tiden den vägs eller fotas. Ifall du inte har en anpassad vågsäck kan en ikeakasse eller liknande fungera bra som alternativ.

Avbitartång + Kroklossartång

Det är bra att ha en avbitartång samt en tång som är enkel att hantera krok med. Ibland sitter kroken djupt eller dåligt, exempelvis i en gälbåge eller långt ner i munnen på fisken. Vid dessa fall är en avbitartång ett fantastiskt redskap. Ofta kan man exempelvis klippa av kroken och dra ut betet genom gällocket och på detta sätt rädda fiskens gälar. Eller ibland så kanske olyckan är framme och någon har fått en krok genom ett finger av misstag, ja då behövs verkligen en avbitartång.

En bra håv

Ifall du är ute och fiskar, särskilt från båt, så kan det vara bra att ha med en ordentlig håv. Det är väldigt bra att ha en stor håv vid sidan av båten under tiden man krokar av fisken eller förbereder en vågsäck för vägning. Den underlättar dessutom för att hantera fisken skonsamt och låter den ligga i vatten så länge som möjligt.

Enkla förberedelser

För att minimera tiden fisken är på land ovanför ytan så kan man exempelvis förbereda genom att ta fram kamera och alla andra redskap som behövs i förväg. Enkelt och bra för alla fiskar!

Följ Fredrik på Youtube & Instagram

Om du vill följa Fredrik så klicka på prenumereraknappen nu!

stor gädda fiskad från båt

 

psss: har du sett våra boxar?