Fiske vid olika årstider – En enkel guide om fiske under året

fiske på vid olika årstider

Sitter du och funderar på vad du ska fiska just nu? Fiske under vår, fiske under sommar, fiske under höst eller fiske under vintern? Det finns en del saker att tänka på så för att göra det enkelt för dig att ha koll på läget har vi skapat en enkel guide om fiske för olika årstider.

Gör fisket roligare!

Köp en prenumerationslåda till ditt fiske så du alltid har något kul att se fram emot! Välj mellan många olika alternativ!

299,00 kr inkl. moms / månad
349,00 kr inkl. moms / månad
349,00 kr inkl. moms / månad
349,00 kr inkl. moms / månad
299,00 kr inkl. moms / månad
249,00 kr inkl. moms / månad

Guide för fiske olika tider på året

Sverige är ett avlångt land och har stora variationer ifråga om väderlek. Vädret är även det som påverkar hur fiskar beter sig, särskilt när det gäller fiskarnas lektider. Detta gör det aningen problematiskt att generalisera hur fisket är en viss årstid på en viss plats i Sverige men för att göra det enkelt för dig att hålla koll på de vanligaste fiskarterna kan du läsa vår guide om hur du kan fiska de vanligaste fiskarna gädda, abborre, gös samt havsöring under olika årstider. De flesta fiskar går att fiska under hela året med rätt tekniker men nedanför ger vi tips på när fisket kan vara som bäst.

Gädda olika årstider

Gäddan är en kallvattenfisk som kan fiskas året runt, dock finns det perioder som levererar mycket hugg samt vissa perioder som kan vara lite lugnare. Gäddan har sin lektid ca mars-april (beror på var i landet man befinner sig) vilket kan göra fisket trögt eftersom fisken i stort sett endast fokuserar på leken. Efter leken kan du däremot förvänta dig ett riktigt kul gäddfiske.

Bra årstider: Höst och vår.

Lagom temperatur: 12-14 grader.

bild på gädda

Abborre olika årstider

Abborren är en fisk som gillar varmare vatten. Därför kan det vara bra att söka efter fisken där vattnet är lite varmare. Abborren leker under tidig vår och simmar därefter ut på djupare vatten. Tack vare abborrens trivseltemperatur fiskas den enklast på sommaren.

Bra årstider: Sommar och tidig höst.

Lagom temperatur: 18-20 grader.

bild på abborre

Gös olika årstider

Gösen leker sent på våren och gillar varmare vatten. Det är dock en fisk som går att fiska året runt med gott resultat. Under höst och vinter står ofta gösen i djupare vatten tack vare att det finns varmare vatten där. Dagsfiske fungerar bra under senvår samt tidig höst och under sommaren är kvällsfisket ofta bäst.

Bra årstider: Senvår, sommarkvällar och tidig höst.

Bra temperatur: +19 grader.

bild på gös

Havsöring olika årstider

Havsöringen har sin lek under hösten varefter fisken sedan vandrar ut i havet. Ute i havet äter fisken sig stor och stark. Den fiskas bäst när vattnet är kallt och därför brukar ett tidigt vårfiske ofta resultera i bra fiske vid strandkanter.

Bra årstid: Tidig vår.

Bra temperatur: 6-16 grader.

bild på salmo trutta

Tänk på att

Fredningstider kan finnas för fiskarter där du fiskar vilket innebär att fisken inte får fiskas under en viss period under året. Kolla gärna detta före du beger dig ut för ett fiskeäventyr. Google hjälper dig med information för ditt närområde.