Fiske | guide för nybörjare | 5 tips

Vill du komma igång med fiske? Att du har hittat hit till denna enkla guide om fiske beror kanske på att du är nyfiken på att börja fiska? Vad roligt! Vi ska hjälpa dig komma igång med fiske, supersnabbt. Det är enkelt!

Hitta nya fiskeprylar! 

Testa en Sportfiskelåda

Köp en prenumerationslåda till ditt fiske så du alltid har något kul att se fram emot! Välj mellan flera alternativ. 

299,00 kr inkl. moms / månad
349,00 kr inkl. moms / månad
349,00 kr inkl. moms / månad
349,00 kr inkl. moms / månad
299,00 kr inkl. moms / månad
249,00 kr inkl. moms / månad

Det går att diskutera massor om fiske. Det finns massvis med metoder, tusentals beten, lika många spön och massa annat som kan göra dig förvirrad.

För att komma igång med fiske behöver du faktiskt inte veta allt i början utan det är smart att börja enkelt. så att du först och främst får prova på hur roligt det faktiskt är att fiska!

Börja med att läsa denna enkla guide, börja fiska lite och sedan kan du alltid googla mer när du börjar bli intresserad av mer detaljerade fiskesaker. Nedan har vi listat 5 snabba tips du förmodligen vill veta före du drar ut till ditt första fiskepass.

Vilket fiskespö ska jag börja med?

Vilka beten och prylar ska jag köpa först?

Var ska jag börja fiska?

Vilken fiskemetod är enkel för nybörjare?

Såhär får du snabb hjälp med enkla fiskefrågor!

Vilket fiskespö ska jag börja med?

Att välja rätt fiskespö inför din första fisketur som nybörjare behöver inte vara så krångligt. Nästintill alla fiskare därute har börjat sin fiskekarriär med ett billigt eller gammalt fiskespö som de kanske har ärvt av någon gammal familjemedlem.

Vid din alldeles första fisketur vill du kanske inte fiska med monsterbeten och fånga gigantiska gäddor, även fast det vore väldigt coolt, utan det känns då kanske bättre att fånga mindre fisk som är enklare att hantera. För när fisken väl sitter på kroken så ska man ju givetvis kroka av den och lära sig hantera fisken först och främst. För detta behövs då inte något stort dyrt spö utan ett vanligt haspelspö i mellanstorlek är att rekommendera inför dina första pass.

Införskaffa dig ett haspelspö i låg/mellanklassen (se bild på haspelspö nedan), detta innebär att kastvikten ligger mellan 5-25 gram ungefär. Detta är ett relativt lågt viktintervall som du trots det kanfiska de flesta sorters beten med. Ett sådant spö tillåter dig prova små spinnare, wobblers, spinnerbaits och även gäddjiggar. De flesta typer av beten helt enkelt! Haspelspön är dessutom väldigt enkla att fiska med och kräver inte alls lång inlärning före man kommit igång!

Välj ett spö som inte är alldeles för ”mjukt” utan spöt ska ha en viss styvhet som gör att den klarar en bred variation av beten. Klokast gör du nog i att fråga en bekant, på Facebook eller dylikt eller i din lokala fiskebutik om specifika råd på spön och deras namn eftersom utbudet konstant varierar.

Vilka beten och prylar ska jag köpa först?

Att rekommendera specifika beten och dylikt är inte något vi föredrar att göra utan det som är spännande med fiske är att upptäcka nya fiskeprodukter själv. För att vara beredd på de flesta situationer till en början kan du däremot börja med att införskaffa dessa saker:

Vanliga spinnare, shadjiggar, wobblers, jigghuvuden, beteslås, färdigknutna tafsar (exempelvis i fluorocarbonmaterial), lekanden och börja där. Köp gärna beten i olika färger (neutrala färger samt färglatt). Variera även storlekar på beten så du kan fiska av vatten med olika stora profil på betet. Nedan ser du bilder på hur dessa saker ser ut.

sonax spinnare 6 gram
Spinnare
mega shad
Shadjigg
jiggskallar
Jigghuvuden
Wobbler
Tafs av fluorocarbon
Beteslås

Var ska jag börja fiska?

Vissa brukar fiska från en brygga, andra går en promenad genom skogen till en sjökant medans någon annan fiskar ifrån en båt. Det är helt och hållet en smaksak och beror på vad man själv föredrar eller har möjlighet till. Att fiska från båt gör det visserligen enklare att fiska på flera platser snabbt men det går lika bra att fiska från land. En gammal roddbåt duger alldeles utmärkt i de flesta fall, om man vill fiska från båt.

Vilken fiskemetod är enkel för nybörjare?

Om du följer våra råd ovan och köper ett haspelspö så är halva jobbet redan gjort, den andra halvan består av att kasta i betet och börja veva! Detta kallas för vanligt spinnfiske och det är vad du ska börja med när du fiskar med vanliga beten. Det är inte konstigare än så! Du kan visserligen även meta abborre med mask, det går alldeles utmärkt, men det är lite roligare att spinnfiska vilket vi därför rekommenderar.

Börja med att på traditionellt vis kasta i betet, låt den sjunka lite och veva hem den med några vevstopp emellanåt. Efter du känner att du vill utforska mer kan du googla på dropshotfiske, texasrigg, vertikalfiske, offsetrigg, bottenmete eller andra metoder.

Såhär får du snabb hjälp med snabba fiskefrågor!

Sociala medier är helt klart bäst! Att ställa frågor på vanliga internetforum är aningen förlegat. Ibland måste du vänta länge med att få svar på något som du nästan direkt får hjälp med av många andra snälla fiskare på exempelvis Facebook (FB). Sök gärna upp olika fiskegrupper på FB och gå med i dem så lär du dig mycket genom grupperna och på köpet får du även många duktiga fiskare du kan fråga efter tips om det behövs snabb hjälp.