Söker du efter en enkel guide till gäddfiske? Toppen, du har hittat rätt! När det är dags att åka ut för lite gäddfiske så dyker det ibland upp en del frågor som vi stundtals blir osäkra på och då kan det vara bra att ögna igenom denna guide för att friska upp minnet lite.
Hitta nya fiskeprylar till Gädda!
Köp en prenumerationslåda till ditt fiske så du alltid har något kul att se fram emot! Välj mellan många olika alternativ!
Estimerad lästid: 12 minuter och 46 sekunder. Ämnen finns sorterade efter lista!
Du undrar kanske över saker såsom:
Hur ska jag fiska gädda under våren, sommaren, hösten och vintern?
Vilken fakta om gäddan behöver jag känna till för att bli en bättre gäddfiskare?
Vilken krok ska man ha till gäddbeten?
Vilka fiskedrag ska man ha till gädda?
…Och mycket mer. Du har kommit rätt. I detta inlägg sammanfattar vi tretton viktiga punkter du behöver veta om gäddfiske så du blir en bättre gäddfiskare.
Saker du behöver veta när du fiskar gädda
Detta inlägg går igenom:
Vilken krok ska man ha till gädda?
Vilken storlek på krok till gädda?
Vilken kroksort ska jag använda till gädda?
Fakta om gäddan
På latin heter gäddan Esox Lucius. Detta är en utmärkt sportfisk som är uppskattad hos de flesta fiskare, både nybörjare och proffs. Detta är en närmast fulländad fiskart då den har en utmärkt förmåga till att anpassa sig utefter dess livsmiljö. Gäddan är känd för att vara en av de nordiska ländernas mest rovgiriga och aggressiva fiskart.
Gäddan hittas i sötvattenssjöar och strömmande vatten samt längs kuster i hela norden. Den kan nå en ålder på 30 år, en vikt över 20 kilo och en längd över 120 cm är inte en ovanlig fångst för erfarna sportfiskare, men de stora fiskarna får man ibland kämpa hårt för att fånga!
Lektid för gädda
Lektid: Mars – Maj. Gäddan leker från mars till maj längs kustens grunda vikar där vattentemperaturen stiger snabbt under våren. I insjöar och strömmande hittas gäddan ofta i vegetationsklädda vikar istället.
Fredningstid för gädda
Fredningstid: 1a April – 31a maj. OBS! Detta gäller särskilda områden och inte i hela Sverige. I de flesta fall går det alltså bra att fiska gädda året om. Fredningstiden gäller vid gäddfiske inom Gotlands kustvatten, Kalmarsund men även runt kustvattnen runt Öland. Se mer detaljerad och uppdaterad information på Hav och Vatten.
Hur fiska gädda
Vid spinnfiske efter gädda får man räkna med att ha kraftig utrustning. Gäddan är en stor fisk och kräver rejäla sportfiskeprylar för ett lyckat gäddfiske. Detta betyder däremot inte att dina fiskeprylar måste vara stora, grova och dyra utan de måste vara tillverkade av hållbart material.
Exempelvis ska inte krokar böja sig, tafsar ska inte gå av på grund av klena linor och spöt ska klara av en stor gädda, det är alltså hållbart material som är ledordet.
Det finns många olika saker som är bra att veta om gäddfiske så vi har sorterat ut några vanliga frågor nedanför.
Vilken krok ska man ha till gädda?
När du letar efter rätt krok till gäddfiske så kommer du hitta mängder med varianter. Att bara köpa det dyraste alternativet är nödvändigtvis inte bäst. Ett av de mest viktigaste tillfällen vid gäddfiske är när man krokar fisken så att ha rätt krok till ditt gäddfiske är viktigt. Tänk på dessa 3 punkter:
1. Kroken ska vara väldigt vass. Testa om den är vass genom att försiktigt trycka spetsen mot en nagel. Om den fäster enkelt på nageln har den en bra vass spets. Obs: Var försiktig!
2. En bra tumregel är att trekrok (treble hook) bör vara så pass stor att den sticker ut lite från betet jämfört med betets profil. Detta variera dock beroende på hur betet ser ut överlag men en aspekt att sträva efter är att kroken ska vara minst lika bred som betet men helst sticka ut lite från kanten på betet. Då ökar chansen att man lyckas kroka gäddan ordentligt. Värt att veta är att det finns olika kroksorter som kan använda på olika sätt beroende på vad du vill åstadkomma (läs om kroksorter nedan).
3. Kroken ska kännas rejäl och inte böja sig lätt. Ju ”hårdare” den känns desto bättre, du vill inte ha en krok som har dåligt material som böjer sig vid låg belastning helt enkelt. Testa böj krokspetsen försiktigt för att känna att materialet är styvt och gärna oböjligt, tänk på den vassa krokspetsen!
Vilken storlek på krok till gädda?
Att välja krokstorlek till gäddfiske kan vara lite lurigt eftersom krokar kan skilja sig åt beroende på tillverkare, men generellt sett så är storlekarna oftast väldigt lika. Därför får du här en kort genomgång av hur krokstorlekar fungerar så du har lite koll på det.
Storleksordningen, från minsta krokstorlek till största krokstorlek, är 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1, 1/0, 2/0, 3/0, 4/0, 5/0, 6/0 och så vidare. Vanliga krok för gäddfiske är 2/0 och uppåt eftersom gäddan har ett stort gap vilket kräver stor krok men i huvudsak gäller principerna från punkterna ovan.
Vilken kroksort ska jag använda till gädda?
En faktor man ibland bortser ifrån är vilken kroksort som kan vara bra att använda under gäddfisket. Det finns olika utföranden på trekrok som har olika egenskaper och det kan vara smart att ibland justera fisket med hjälp av rätt krokval.
Vid val av trekrok bör man vara medveten om att det inte finns en krok som passar allt fiske utan att man kan matcha kroken med exempelvis: betets gång, betets storlek eller mängd vegetation i vattnet.
Trekrok med kort skaft (short shank)
Trekrokar med kort skaft har en kortare distans mellan krokspets och bete vilket gör att kroken håller sig tight emot betet. Detta medför att krokar inte fastnar i varandra, när man exempelvis har en stinger med två stycken krok på ett kortare bete eller dylikt. Dessa krokar fastnar heller inte lika lätt i vegetation tack vare att betet skyddar krokspetsen lite mer än en krok med längre skaft.
Trekrok med långt skaft (long shank)
En trekrok med längre skaftlängd möjliggör bättre krokningsförmåga än krok med kortare skaft. Detta eftersom krokspetsen inte begränsas av betets profil lika mycket som krokar med kortare skaft. Denna krok lämpar sig väldigt bra på längre beten som tack vare betets längd håller isär kroken och skapar bra krokningsmöjligheter.
Trekrok med extra brett gap (extra wide gap)
Storleken på trekrok mäts normalt sett från skaftet till krokspetsen. Till skillnad från vanliga trekrok så har extra bred krok (EWG) en bredare profil nedtill vilket gör att krokspetsen får en spets som lutar snett in mot skaftet. Detta är en bra egenskap på kroken då man vill minska avkrokningsration så fisken inte lossnar från kroken. Kroken är även bra då det finns mycket vegetation i vattnet eftersom den ger lite extra skydd mot det, tack vare lutningen inåt.
Extra stark trekrok (extra strong heavy wire)
Grövre trekrok är ofta mycket starkare i materialet och böjer sig inte lika lätt. Dessa krok är vanliga att använda tillsammans med stora beten som inte har lika känslig gång i vattnet. Om denna typ av krok används tillsammans med mindre beten kan gången möjligen påverkas något vilket kan vara bra att känna till, testa dig fram!
Extra bra med dessa krokar är att de med fördel kan användas tillsammans med flätad lina eller fluorocarbonlina eftersom denna kombination blir mycket stum vilket ger bättre respons till dig som fiskar. Du känner helt enkelt av ifall det nafsas på kroken lite tydligare. Dessa krok är även populära alternativ vid havsfiske.
Vilka beten till gädda?
Gäddan är nog den enklaste fisk att fånga när det kommer till beten. Denna fantastiska fiskart är en glupsk predator som nästintill hugger på allt. Det betyder att gäddan kan fiskas med spinnare, spinnerbaits, jiggar i olika storlekar, jerkbaits, vanliga wobblers m.m. I stort sett alla beten fungerar på gäddan. Det man ska tänka på är dock att:
1. Anpassa betet efter var du tror gäddan befinner sig i vattnet, testa exempelvis djupgående eller grundgående beten eller använd olika tyngder på dina jiggar för att variera djupet.
2. Anpassa betet till om du tror gäddan simmar snabbt / långsamt, är det kallt i vattnet fungerar långsamt fiske bra och vice versa. Testa exempelvis en ”suspending” wobbler med långa vevstopp vid sakta fiske och en vanlig förtyngd shadjigg vid snabbt fiske.
3. Välj rätt färg på betet. Läs vår färgguide.
4. Längd på betet: Vanligt med minst 15 cm och längre beten.
5. Försök imitera gäddans naturliga matvanor. Om det exempelvis simmar mycket abborre där du fiskar så använd ett bete som matchar abborrens profil. Tänk exempelvis på betets storlek, färg, form och försök matcha så bra som möjligt.
6. Gäddan kan äta fisk upp till hälften av deras egen storlek, så stora beten fungerar ofta bra. Vill du fånga en stor gammelgädda så kan det vara bra att testa stora wobblers och rejäla jiggar på runt 20-25 cm.
7. Jigg, wobbler, jerkbait, spinnerbait… Det mesta fungerar! Oftast behöver man prova sig fram vad som fungerar för dagen i det vatten man fiskar. Byt beten och färger ofta tills du hittar något som fångar fisk.
Vilket spö till gäddfiske?
Att välja rätt spö till gäddfiske är inte det enklaste då det finns så många olika fiskestilar. Man kan jerkfiska, fiska med haspel eller spinnfiska m.m. Det som är absolut viktigast med ett gäddspö beror helt enkelt på din fiskestil och man får mer eller mindre räkna med att ha mycket utrustning om man vill testa på allt.
Den viktigaste egenskapen ett gäddspö måste ha är dock att det ska vara så pass kraftigt så att man enkelt kan styra betet och kroka den ordentligt i gäddans gap. Exempelvis så är ”mjuka” spön inte särskilt bra till gäddfiske utan det krävs att spöt känns lite styvt. Gäddans gap är hårt och kräver ett bra mothugg för ordentlig krokning. Du vill ha en ordentlig ”ryggrad” i spöet med andra ord.
Vi rekommenderar att alla ska ha tillräckligt många spön så att de ska kunna fiska med beten inom ett brett viktintervall. Spön klassificeras med kastvikter som exempelvis 20-60 gram och 60-120 gram. Detta betyder att de beten som man fiskar med passar spöt bäst om betesvikten ligger inom intervallet för spöets viktintervall.
I de flesta fall klarar man sig bra med ett spö för lite lättare gäddfiske och ett annat för lite tyngre gäddfiske. Exempelvis väger spinnerbaits (väldigt kul gäddfiske) ofta runt 30-40 gram medan gäddjiggar på 20-25 cm kan väga 100-120 gram. Skillnaden i dessa betens kastegenskaper är dock stor vilket gör att dessa beten fiskas bäst med spön i rätt viktklassificering. Rätt utrustning ökar känslan och precisionen!
Gäddfiske under våren
Att fiska gädda på våren under månaderna mars, april eller maj förknippas ofta med ett kul gäddfiske. När vattnet är upp till 14 grader kallt kan det vara klokt att fiska med långsammare beten, exempelvis långsamt sjunkande tailbeten och veva in sakta. När vattnet istället är varmare och leken är klar så blir gäddan ofta lite aggressivare. Passa då på att öka hastigheten när du vevar in.
Under våren leker gäddan så det är klokt att söka efter fisken i anslutning till vikar gäddan förmodligen leker i. Ett vanligt uppehälle för gäddan är längs med djupbranter intill lekvikar och ju närmare lektiden kommer desto längre upp i viken hittas gäddan. Under pågående lek när gäddan är på riktigt grunt vatten bör man låta de leka ifred och istället satsa på den fisk som inte är i lekvikar.
Efter leken är klar så beger sig en väldigt hungrig gädda ut i jakten på en rejäl måltid. Då kan det vara klokt att sätta fast ett rejälare bete, exempelvis en stor jigg eller ett rejält jerkbait. Vad du än gör så borde du satsa på efterleksfiske för det kan vara vansinnigt roligt med rejält hårda hugg!
Inför leken så har gäddan oftast inte ätit så bra vilket gör att den letar efter stora byten under efterleken. Detta är ett bra läge att kötta på med rejäla beten och tänk då på att ha ett rejält spö, grova linor och riktigt bra krok för såhär dags på året gäddan en krigare! Använd gärna beten som syns och hörs bra, exempelvis stora färgglada wobblers eller jiggar i skrikiga färger.
Gäddfiske under sommaren
Att fiska gädda på sommaren är roligt men det kräver lite eftertanke. Gäddfiske under juni, juli och augusti innebär att temperaturen är varmare i luften och solen skiner starkt, vilket gäddan anpassar sig för.
Det finns en allmän åsikt om att gäddan inte gillar starkt solljus vilket leder till att gäddan naturligt söker sig till mer skyddade miljöer. Under varma sommardagar är det vanligt att gäddan söker sig till djupbranter, djupt vatten, vassrika områden, vegetationsrik sjöbotten och liknande områden där gäddan kan skydda sig mot solljus samt kamouflera så den inte syns lika bra.
Detta gör gäddan taktiskt för att ha en större chans att fånga en måltid samt för att skydda sig mot starkt solljus. Men på både morgon och kväll under sommaren så simmar gäddan däremot mer aktivt i vattnet då solen inte skiner lika hårt. Då är det väldigt effektivt och roligt att fiska i grundare vatten. Detta tider är ofta ett superbra tillfälle att fiska med exempelvis spinnerbaits, shallowriggar eller ytgående beten.
Gäddfiske under hösten
Att fiska gädda på hösten kan innebära nya personbästa! Gäddfiske under september, oktober och november brukar vara den säsong då stora beten fungerar bra eftersom gäddan fokuserar på att ladda upp med ny energi, bland annat för att producera rom och klara vintern bättre.
Anledningen till att stora beten fungerar är då helt enkelt att stora måltider fyller på gäddans energidepåer ordentligt. Man kan tänka på det ungefär som när björnar äter upp sig ordentligt inför vinterdvalan.
På hösten är dagarna lite svalare och gäddan är inte lika skygg på dagen som den är på sommaren exempelvis. Dagarna är även lite kortare vilket gör att du behöver satsa mer på att ha betet i vattnet så stor del av tiden som möjligt, eftersom gäddan har korta men intensiva huggperioder spritt över dagen och den vill du inte missa!
En bra sak att tänka på under höstfisket är att när kylan verkligen börjar bli påtaglig så blir gäddan lite stelare och det kan stundtals gå långa perioder mellan hugg. Det gäller att ta tillfällen i akt när vädret är bra och särskilt när det kommer perioder med varma sydliga vindar. Då är det gäddfiske som gäller och inget annat!
Gäddfiske under vintern
Att fiska gädda på vintern kan vara svårt. Men det är inte omöjligt! Gäddfisket under december, januari och februari för med sig kallt väder och frusna vatten vilket gör gäddan inaktiv. Gäddan går på sparlåga under vinterhalvåret och gör därför inga onödiga satsningar på någonting energikrävande.
Under vintern föredrar gäddan att uppehålla sig i lugnt vatten, skyddade av miljön och i djuphålor där det varma vattnet finns. Försök då exempelvis att fiska i vatten på läsidor (sida på sjön där det är vindstilla) och på ställen du tror det finns skydd för gäddan.
Fokusera på att fiska väldigt långsamt långt ner på botten, exempelvis med offsetriggade shadjiggar, långsamt sjunkande stora wobblers eller med vertikalfiske. Fiska inte med för små beten och fiska riktigt långsamt!
Vinterfiske efter gädda innebär ofta ismete efter gädda och detta är förmodligen ett av de populärare alternativen under vinterhalvåret. Om du har tillgång till ekolod och båt så är det klokt att skanna av botten, före isen lagt sig, för att hitta skarpa djupbranter, hålor eller andra intressanta. Då ligger du ett steg före och maximerar dina chanser att ismeta upp en bjässe!