Crankbait?

Ett crankbait är en wobbler

Vad är ett crankbait?

Crankbaits, vad är det för bete egentligen? Du har säkert hört talas om crankbaits som det så vackert kallas. Uttrycket kommer från USA och är egentligen bara engelskans översättning av det vi kallar wobbler. Crankbaits associeras dock oftast med korta feta wobblers som exempelvis är perfekt att fiska abborre med. För att vara lite mer exakt så är ett crankbait ett bete som är tillverkad i antingen plast eller trä och har en sked av metall eller plast vid huvudet. Det finns även så kallade ”lipless” beten som inte har en sked och då finns dragpunkten på ovansidan av draget. Dragen delas alltså huvudsakligen in i två typer.

Typ 1: Med sked. Dragen är lätta att känna igen eftersom de har en sked fastsatt i framänden på draget. Här kan du ett exempel på hur liten wobbler med sked kan röra sig i vattnet.

Typ 2: Utan sked. Precis som namnet föreslår så har inte fiskedraget en sked. Dessa beten har dragpunkten på toppen av draget istället för i framänden som på en vobbler med sked. Här ser du ett exempel på en wobbler utan sked kan röra sig i vattnet.

Alltså: Crankbait=Wobbler.

en bild med crankbaits och wobblers

Välja sked till Wobbler?

När du gått runt i fiskebutiker har du säkerligen funderat på vad skeden på ett fiskedrag gör för skillnad. Om du inte redan vet det så tänkte jag förklara det lite kortfattat. Storleken på skeden varierar beroende på vilka egenskaper man vill uppnå hos draget. Exempelvis används långa och raka skedar för djupgående beten eller korta skedar för grundgående beten. Det man först och främst bör tänka på när man ska välja en wobbler är djupet man vill fiska på. Om du tror att fisken finns i grunt vatten kan exempelvis en kort sked användas för fiske ner till 1,5 meters djup medans en sked på 2,5 cm eller mer kan fiskas djupare än 3 meter. Oftast står djupanvisningar på förpackningen så kolla gärna detta före du slänger iväg paketet i soporna, då har du alltid koll på vilket drag som passar bäst i en given situation.

Kolla gärna in detta informativa youtubeklipp nedanför. . Schysst video gjord av Michael @nordicanglers!

Skitfiske!

Ha det gott!

hur väljer man ett crankbait

Intresserad av gäddfiske? Läs den stora guiden om gäddfiske

Intresserad av gäddfiske? Läs den stora guiden om gäddfiske