En guide till att välja färg på fiskedrag

välja färg till beten

Du kan gå in i vilken fiskebutik som helst och se ett stort urval av mjuka beten, hårda beten, färger i regnbågens alla färger samt fiskedrag i olika storlekar och former. Det är en djungel i fiskebutiken samtidigt som det alltid är kul att besöka din lokala fiskebutik. Det kan vara klurigt att välja bete med andra ord så idag är temat färger för fiskedrag!

Hitta nya  färger med en Sportfiskelåda!

Köp en prenumerationslåda till ditt fiske så du alltid har något kul att se fram emot! Välj mellan många olika alternativ!

299,00 kr inkl. moms / månad
349,00 kr inkl. moms / månad
349,00 kr inkl. moms / månad
349,00 kr inkl. moms / månad
299,00 kr inkl. moms / månad
249,00 kr inkl. moms / månad

Färgguide för fiskedrag

Oavsett budget eller urval av färger så är det klurigt att välja färg på dina drag inför fisket. Du vill ju självklart inte komma hem från fiskepasset utan ett enda hugg på kroken och då är färgvalet givetvis en bidragande faktor till fiskelyckan. För att göra det lite enklare för dig som inte redan har koll på läget så kommer det en enkel liten guide om val av färger till fiskebeten.

Fiskedrag för fiske i klart vatten

När vattnet är rent och visibiliteten är god kan fiskar se långt. Ofta är det väldigt lätt att underskatta hur bra fiskar faktiskt ser i vatten vilket gör att vi fiskare ofta väljer färger som vi tror sticker ut i vattnet för att attrahera fisk. Ibland fungerar det men ibland skrämmer vi istället bort fisken. Vid fiske i ett klart vatten har fiskar ofta en ganska bra uppfattning om vilka fiskar den ska äta eftersom de har vant sig vid både form och färg hos den fisk de normalt sett äter. I dessa fall är det därför bra att ha fiskedrag som imiterar naturlig fisk som exempelvis mört, löja eller andra vanliga fiskarter som är en typiskt lunch för olika rovfiskar. I klart vatten kan det därför vara bra att försöka ha naturliga färger på sitt bete, exempelvis en sånhär bomber:

 

Fiskedrag för fiske i grumligt vatten

När vattnet är lite mörkare eller rentav väldigt smutsigt så blir det genast svårt för fisken att se långt. Då kan det vara bra att se till att ditt fiskedrag får en tydlig silhuett för att synas eller att du med hjälp av skarpa färger på draget gör det synligt. Vid fiske i mörkt vatten är även ”rasslande” drag bra för att fisken då kan lokalisera det genom dess vibrationer. I grund och botten så gäller det att synas tydligt och gärna på ett naturtroget sätt. I ett grumligt vatten krävs dock ofta att man väljer en lite skrikigare färger för att synas. I våra svenska sjöar har vi ofta lite grumligt vatten och då fungerar färgen ”firetiger” ofta bra. Exempelvis som detta bete:

fiske i grumligt vatten

 

Fiske när det är soligt

Det räcker inte endast att titta ifall vattnet du ska fiska i är mörkt eller klart utan det är även bra att försöka anpassa beten efter ljusförhållanden ute. Exempelvis om det är soligt ute så kan fiskedrag som glittrar vara oerhört effektivt eftersom dess glittrande effekt når väldigt långt och fisken har då lätt att lokalisera ditt bete. Exempelvis ett sånt här bete:

fiskedrag för soligt väder

Fiske när det är kväll

På kvällen när det är lite mörkare och solen slutat lysa på himlen så hjälper inte glittrande beten särskilt mycket tack vare dess glittrande effekt. Om inte silverglittriga beten inte fungerar längre så kan det vara klokt att testa mörka färger för att helt enkelt skapa en tydlig silhuett i vattnet som fisken kan fästa blicken i. Du skulle kunna testa drag liknande dessa:

Fiskedrag i olika färger är bra att ha, skaffa dina egna!

För att kunna fånga fisk så behövs det bra fiskedrag. Ett smidigt sätt att skapa en rejäl fiskelåda med olika färger- och beten kan vara genom vår fiskebox! I vår fiskebox har vi bland annat skickat ut de beten du ser här på bilden nedanför. Prova en månad eller två, varför inte liksom?